Határtalanul

 

HATÁRTALANUL útinapló 2024

 

2024-ben is Határtalanul!

határtalanul2024

 

 

Határtalanul Program

2023.06.06.

A 2023.évi Határtalanul! program beszámolója ezen a linken elérhető.

 

       h1    h2 

  

SZÜLŐI TÁJÉKOZTATÓ A HATÁRTALANUL! PROGRAMRÓL

Kedves Szülők!

A Miniszterelnökség Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkársága megbízásából a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. a 2022/2023-as tanévre is meghirdette a Határtalanul! programot, melynek célja a magyar-magyar kapcsolatok építése, személyes kapcsolatok kialakítása, elmélyítése. A program keretében magyarországi iskolák tanulói az állam támogatásával osztálykiránduláson vesznek részt a szomszédos országok magyarlakta területein, így személyes tapasztalásokat szereznek a külhoni magyarságról.

Örömmel tájékoztatjuk Önöket, hogy iskolánk idén is sikeresen pályázott, így 32 hetedik osztályos tanulóval és 4 pedagógussal tanulmányi kirándulás keretében 2023 májusában újra Erdélybe látogathatunk. A kirándulás során a Gyergyószentmiklóson lévő testvériskolánkat is meglátogatjuk.

A tervezett útvonal: Székesfehérvár - Tordai-hasadék – Marosvásárhely – Korond – Parajd - Gyergyószentmiklós – Gyimesfelsőlok – Gyimesbükk – Csíksomlyó - Békás-szoros - Gyilkos-tó

A tanulmányi kirándulás időpontja:         2023.05.15 - 2023.05.19.

A tavalyi útról szóló beszámolót és képeket az iskola honlapján lévő Határtalanul „fül” alatt találhatják meg.

Kérjük, hogy a mellékelt nyilatkozaton jelezzék, ha engedélyezik, hogy gyermekük részt vehet a programon!

A nyilatkozatot 2022. október 27-ig szíveskedjenek visszaküldeni!

A jelentkező tanulók között többfordulós feladatlap megoldása után választjuk ki a kirándulás résztvevőit.

Székesfehérvár, 2022. október 24.     

A szervezők nevében üdvözlettel: Szabó Katalin

 HATÁRTALANUL 2021-2022

KIÍRÁS

 

2022.05.23.

Hajnalban fél 6-kor találkoztunk az iskola mögött. Hosszú út várt ránk. Kata néni elmondta, hogy merre fogunk menni.

A határon feszült csendben vártuk, hogy ellenőrizzék az iratainkat. Átlépve a határt, megláttuk a napsütötte dombokat és hegyeket. A Király-hágón át beértünk Erdélybe.

A Tordai-hasadék előtt újra elmeséltük Szent László király mondáját, majd a hasadékban sétálva megkerestük a „lovának a nyomát” és az úgynevezett Szent László pénzeket.
Az esti órákban értünk Marosvásárhelyre, ahol már finom vacsora várt minket.

Képek

2022.05.24.

Reggeli után folytattuk utunkat. Első állomásunk Korond volt, ahol megemlékezünk Firtos-vára mondájáról. Korondon először meghallgattunk egy rövid bemutatót a székely kapukról. Nagyon érdekes volt, hogy az egyes minták mennyi mindent jelentenek. Ezután lehetőségünk volt vásárolni mindenféle korondi kerámiát. Bögrét, tálat, faragott fa holmikat, finom mézet, lekvárt.

Korondról Parajd felé haladva Rapsonné útjának mondáját meséljük el. Itt a sóbányába ereszkedtünk le. Hatalmas tereket vágtak a hegy gyomrába. Lehetett vásárolni, volt játszótér, büfé, itt fogyasztottuk el az úticsomagunkat.

A gyergyói medencébe érve Gyergyóvárhegy legendáját idézzük fel. A kora délutáni órákban megérkeztünk Gyergyószentmiklósra.

A gyergyószentmiklósi testvérosztályunkkal elmentünk a Szent Anna gyermekotthonba, ahová adományokat vittünk.

Innen elsétáltunk a Fogarassy Mihály Általános Iskolába, ahol székely nyelvleckét kaptunk a testvérosztálytól, majd az iskola aligazgató asszonya köszöntött minket. A testvérosztály osztályfőnöke Csilla néni mesélt az itteni iskolai életről, a tantárgyakról. A szállásra visszaérve meleg vacsora várt minket.

Képek

2022.05.25.

Reggeli után Gyimesbe indultunk. Velünk tartottak a Fogarassy Mihály Általános Iskola tanulói is.  Először a Fügés-tetőn álltunk meg, ahol betekinthettünk a Gyimes völgyébe. Csodaszép látvány volt. Innen folytatva az utat, első megállónk a gyimesfelsőloki Árpádházi Szent Erzsébet Római Katolikus Líceum volt. Itt az iskola alapítója, Berszán Lajos atya fogadott minket és mesélt az iskoláról.

Innen Deáky András nyugalmazott tanár bácsihoz mentünk Gyimesbükkre, ahol először bográcsgulyást ebédeltünk, majd meghallgattuk András bácsi előadását. Elmondta, hogy mennyit kell küzdeni az itteni embereknek, hogy megmaradhassanak magyarnak. Kért minket, hogy éljünk úgy, cselekedjünk úgy, hogy ne kelljen szégyellni, hogy magyarok vagyunk.

Ebéd után az 1000 éves határhoz mentünk. Lélegzetelállító volt a látvány, gyönyörű hegyek, völgyek, égig érő fenyőfák. Innen a Kontumaci kápolnához és az Élet, Hit, és Nemzet kapujához és a kopjafa sorhoz másztunk fel.

Gyimesi kirándulásunk során felelevenítettük, hogy „ Miről kapta Gyimes a nevét?”

Utunkat Csíksomlyó felé folytattuk, ahol a kegytemplomba tértünk be, megtekintettük a legendás Mária szobrot, elmeséltük a könnyező Szűz Mária legendáját.

Képek

2022.05.26.

Ma reggeli után elindultunk a Gyilkos-tóhoz. Gyönyörű kanyargós hegyi úton haladtunk. Mindenki a busz ablakaiban csodálta a tájat.

Először a Gyilkos-tónál álltunk meg, elmeséltük Eszter legendáját és a napsütésben kerestük, ki látja meg a mondabeli lány szemeit a tóban. Miután kigyönyörködtük magunkat a tóból kiálló jellegzetes facsonkokon, elindultunk az út mentén, a Békás-szorosban.

A szorosból busszal mentünk vissza a Gyilkos-tóhoz, ahol ebédeltünk.

Sajnos a Gac-oldalba a zuhogó eső miatt nem tudtunk felmenni, így nem tudtuk megkoszorúzni az itt elhunyt székesfehérvári katonák sírját.

Este a gyergyói iskolásokkal vacsoráztunk, majd a kezdeti visszafogottság után fergeteges búcsúbulit tartottunk.

Képek

2022.05.27.

Reggeli után elindultunk a szállásról, búcsút intettünk a Gyergyói-medencének. A buszunk ismét gyönyörű helyeken haladt keresztül. A határhoz közeledve megcsodáltuk Déva-várát, elmeséltük a legendáját. A határt átlépve többször emlegettük az elmúlt hét történéseit, az egyes helyekhez fűződő emlékeinket.

Mikor magyar földre értünk, mindenki hívta a szüleit. Még pár óra út állt előttünk, de este fél 7 körül begördültünk az iskola mögé.

Néhány gondolat az elmúlt hétről:

„ Nekünk az egész nagyon tetszett. Azért nem emelünk ki egy napot sem, mert minden nap tanultunk valami újat, láttunk valami szépet. „

„Visszagondolva az elmúlt hét napjaira, egyetlen szóval fejezhetjük ki: lenyűgöző volt.”

„ Nagyon szerencsések vagyunk, hogy itt lehettünk. Ezt a hetet lehetetlen lesz elfeledni és remélem, viszontlátom Erdélyt, mert nagyon szép és érdekes, no meg még van látnivaló.”

„Remélem jövőre nyolcadikosoknak írják ki a pályázatot! „

Képek

lent

 

microsoftsuli


diablogó2 

 

taneszköz 

 

biztosítás2024

 

 

 face

 

orvosi2024

 

 

vLOGOPALYAZAT

OneDrive-kicsi

ÉTKEZÉS

 

diákigazolvány

diák


attachment

minositett   

kozos ugy

mentoralo

 

attachment